Designing comfort and efficiency for a challenging industrial environment at Site C

BC Hydro

Year Completed

2021

Client

BC Hydro

Location

Fort St. John, BC

Construction value

Confidential

Size

75,000 SF

Share

Get in Touch

/01

/01

Designing for a clean energy future

BC Hydro wanted to make sure its employees had a safe, inclusive and efficient place to work at their Site C facility, planned to annually generate 5,100 gigawatt hours of clean, renewable electricity. Located in northeastern BC, near the city of Fort St. John, they asked our design team to create an operations facility and emergency response building their staff could call home.

CLIENT TESTIMONIAL

Through close collaboration with the Site C team, Kasian created a workplace that will be safe, efficient, and highly functional. I’m confident our team will be proud to work in such a great workplace.

Richard Whittaker

Manager, Design at BC Hydro

/02

/02

Strict codes and a tough environment

Our design solution had to accommodate a wide range of non-complimentary tasks and functions within a very small space, including mechanical, carpentry and electrical shops, painting booth, telecommunication rooms, ‘always-on’ post-disaster control room, lunchroom and offices. Further, acoustics, building and industry-specific safety codes had to be considered.

/03

/03

A new working vocabulary

BC Hydro wanted their employees to be productive, safe and satisfied with their new workplace, so we undertook an intensive research and consultation phase to understand their design needs. We immersed ourselves into the everyday realities of the client and multi-stakeholder consultants which included seeking input and feedback from workers stationed at two nearby BC Hydro generating facilities. In doing so, we uncovered the site's full potential for efficiency, safety and employee collaboration.

/04

/04

Human scale for a massive project

Creating spaces that enabled collaboration was key to our design goals. While accommodating the project's space constraints, meeting rooms with movable-wall systems and catering spaces were designed, along with a comfortable kitchen and gathering spaces, to encourage connection within the team. Multiple video monitors were included in key locations throughout the project so that facility personnel could constantly track important developments during the workday.

By placing the generating equipment maintenance and shop spaces at the bottom level of the operations building, and the quiet office spaces at the top, we made it easier for trades personnel to move heavy equipment components to and from the maintenance and shop spaces. We were also able to provide a connection in all shop and office spaces to the breathtaking scenery with large windows facing downstream.

The dam’s permanent upstream fishway, which is a trap and haul facility, was designed with the help of a specialist fishway design consulting firm. We incorporated this natural element into our design and used the architecture to facilitate an experiential connection to it.

/05

/05

Understanding and delivering on employee needs

The maintenance and operations personnel at Site C can look forward to an enhanced workplace experience within a structure designed to last 100 years. Working with BC Hydro’s engineering team, we facilitated a deeper understanding of how different disciplines can intermesh — and we designed spaces to bring those collaborations to life.

We’d love to get to know you

Get in touch

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

By clicking the above button you agree to our Terms of Service and have read and understood our Privacy Policy.